duminică, 3 noiembrie 2013
Cand trebuie sa duc copilul la logoped
Terapia logopedică este o formă de tratament care are ca scop corectarea tulburărilor de limbaj.
La copil, vorbirea apare în urma unui îndelung proces de învăţare, pe baza căruia se structurează întreaga experienţă de viaţă, se dobândesc cunoşţintele necesare dezvoltării, se structurează relaţiile cu cei din jur. Limbajul verbal este o parte componentă a personalităţii umane, care realizează o parte din funcţia de comunicare.
Tulburările de limbaj
Este necesar, pentru ca limbajul să fie însuşit corect, pe de o parte, ca toate organele şi aparatele vorbirii să aibă o dezvoltare normală, iar pe de altă parte, este important mediul de dezvoltare al copilului, implicarea adulţilor în stimularea vorbirii sale, preocuparea acestora în vederea achiziţionării corecte a limbajului, capacităţile intelectuale ale copilului. Prin urmare, este important procesul educativ, influenţa directă a mediului şi modelelor. Când unul dintre aceşti factori lipsesc, sau sunt insuficienţi, vorbim despre instalarea tulburărilor de limbaj.
În categoria acestor tulburări, sunt incluse toate tipurile de deficienţe de înţelegere şi exprimare orală (limbajul oral), de scriere şi citire (limbajul scris-citit), de mimică şi articulare. Oricând întâlnim o deficienţă intr-una din ariile sus-mentionate, sub forma unei abateri de la limbajul normal, standardizat, acceptat în limba uzuală, vorbim despre tulburare de limbaj, fie că este vorba despre reproducere sau percepere, despre dereglarea componentelor cuvântului sau imposibilitatea totală de comunicare orală sau scrisă.
În recunoaşterea şi diagnosticarea tulburărilor de limbaj, trebuie să ţinem cont de vârsta copilului, deoarece până la vârsta de 4 ani, este normală pronunţarea greşită a unor sunete, sau înţelegerea insuficientă a unor cuvinte. Dupa această vârstă, însă, copilul trebuie monitorizat atent şi corectate logopedic eventualele deformări de limbaj care se menţin şi prezintă tendinţa de a se agrava odată cu trecerea timpului.
Când are nevoie copilul de logoped ?
•daca nu pronunţă bine unul sau mai multe sunete (DISLALII)
•daca vorbeşte prea rar (tărăgănat) sau prea rapid (TAHILALIE/BRADILALIE)
•daca se bâlbâie (BALBISM) sau are o vorbire nazalizată (RINOLALIE)
•daca foloseşte un număr redus de cuvinte (ÎNTÂRZIERE ÎN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI)
•daca are dificultăţi în orientarea spaţio-temporală
•daca are dificultăţi în corelarea sunetului cu litera corespunzătoare, deci nu scrie corect (DISLEXIE/DISGRAFIE)
Simoa Hint 0740054037
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu